As promised…
(Copy paste από τον μπαμπά)
Μαζεύουμε το λάδι που δεν θεωρούμε κατάλληλο για φαγητό, όπως για παράδειγμα τα λάδια από το τηγάνισμα (τα σουρώνουμε με ένα απλό σουρωτήρι), το κατακάθι του λαδιού της χρονιάς (μούργα) κι αν δεν μας φτάνει αγοράζουμε και λίγο λάδι (το πιο φτηνό ραφινέ ή πυρηνέλαιο), ώστε να συγκεντρώσουμε τρία ως πέντε λίτρα.
Σε ορισμένα καταστήματα που πουλούν εργαλεία και υλικά, θα βρούμε να πάρουμε ένα κιλό καυστική σόδα (ΝαΟΗ). Η καυστική σόδα που θα προμηθευτούμε, είναι στερεή, κρυσταλλική και λευκή.
Προσοχή: Την καυστική σόδα δεν πρέπει να την πιάσουμε με γυμνό χέρι, γιατί κινδυνεύουμε να πάθουμε έγκαυμα. Αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως πρέπει να τη φυλάξουμε σε μέρος που δεν θα την πειράξει ένα παιδί ή κάποιος άλλος. Καλό είναι να ενημερώσουμε τα πρόσωπα της οικογένειας.
Το λάδι και η καυστική σόδα είναι τα μόνα υλικά που μας χρειάζονται.
Φτιάχνουμε ένα ξύλινο καλούπι (τελάρο) με διαστάσεις περίπου 50Χ50 ή 60Χ40 με βάθος 5 μέχρι 10 εκατοστά. Καλό είναι τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι καθαρά και όχι βαμμένα γιατί η καυστική σόδα διαλύει τις μπογιές και θα περάσουν στο σαπούνι.
Σε ένα δοχείο του λαδιού (τενεκέ) ανοικτό από πάνω ρίχνουμε 3 λίτρα καυτό νερό. Μέσα στο νερό αδειάζουμε με προσοχή την καυστική σόδα. Χρειάζεται προσοχή γιατί όταν διαλύεται η καυστική σόδα, φουσκώνει το διάλυμα και μπορεί να υπερχειλίσει. Γι αυτό χρησιμοποιούμε τενεκέ λαδιού, ώστε να μην κινδυνεύουμε από την υπερχείλιση.
Μετά ρίχνουμε το λάδι, όλο μαζί και ανακατεύουμε ήρεμα με ένα μακρύ ξύλο. Μόλις νιώσουμε με το ξύλο ότι αρχίζει να πήζει το υλικό, το αδειάζουμε προσεχτικά στο καλούπι. (Μην ξεχνάτε ότι και ο τενεκές στο κάτω μέρος θα καίει) Προφανώς θα διαφύγει ένα σκουρόχρωμο υγρό που περιέχει το περίσσευμα της καυστικής σόδας και τη γλυκερίνη που παράγεται από τη χημική αντίδραση των υλικών, ενώ μέσα στο καλούπι θα μείνει το παχύρρευστο σαπούνι. (Είναι αυτονόητο ότι η παρασκευή θα γίνει στην αυλή και όχι μέσα στο σπίτι)
Αφήστε το να κρυώσει και να στερεοποιηθεί. Επειδή βέβαια σε αυτό το μέγεθος δεν χωράει στη σαπουνοθήκη σας, πάρτε ένα μαχαίρι και χαράξτε το για να έχουν τα σαπούνια πιο εύχρηστο μέγεθος. Όταν το σαπούνι στερεοποιηθεί μετά από αρκετές ώρες μπορεί και μα μην κόβεται. Μη βιαστείτε να βγάλετε τα σαπούνια από το καλούπι. Κάντε το την επόμενη μέρα.
Αν έχετε μικρό παιδί ή εγγόνι, ή αν έχετε και καλλιτεχνικές τάσεις, πριν ή μετά τη χάραξη σε κομμάτια μπορείτε να κάνετε σχήματα ή γράμματα πάνω σε κάθε σαπούνι με στάμπες ή με ένα όχι πολύ αιχμηρό ξύλο ή σίδερο.
Μην ανησυχήσετε αν το φρέσκο σαπούνι προκαλεί ένα ελαφρύ τσούξιμο σε εκδορές του δέρματος. Με το πλύσιμο χάνει αυτό το χαρακτηριστικό που οφείλεται στα υπολείμματα της καυστικής σόδας. Τα σαπούνια που θα φυλάξουμε απαλλάσσονται από μόνα τους από την καυστική σόδα, γιατί αυτή αντιδρά χημικά με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και σχηματίζει μια λευκή σκόνη, που φαίνεται εξωτερικά στο σαπούνι (ανθρακικό νάτριο δηλαδή η γνωστή μας σόδα).
Το σαπούνι σας θα έχει εξαιρετικές απολυμαντικές ιδιότητες για το ανθρώπινο σώμα. Πλυθείτε και απολαύστε την δράση του ιδιαίτερα με ζεστό νερό. Διαλύστε το σε ζεστό νερό και δοκιμάστε να πλύνετε το αυτοκίνητό σας. Θα δείτε τη διαφορά. Χρησιμοποιήστε το πάντα με ζεστό νερό για να πλύνετε στρωσίδια ή χαλιά. Τα ανανεώνει. Δωρίστε το στους συγγενείς ή τους φίλους σας, είναι πρωτότυπο, θα τους εντυπωσιάσετε!
Αν με ρωτούσατε (δεν έχω ιδέα όμως αν κάνει καμιά περίεργη αντίδραση) εγώ θα έβαζα και κάνένα αιθέριο έλαιο στο μείγμα για άρωμα (γιασεμί, σανταλόξυλο, περγαμόντο, λεβάντα κλπ)
1 Comments:
δεν το χω δει ακόμη, δεν το χω δει!ντρέπομαι αλλά το παραδέχομαι!Τώρα που θα πάω πίσω τον Ταρκόφσκι...
By
carpediem, at 1:01 μ.μ.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home