carpediem

25.1.06

Τι θέλεις στον κόσμο αυτό;

Μετά από συζήτηση λοιπόν με το φίλτατο Pierre και κατ’ απαίτησή του θα πω την ιδέα μου για τη μάθηση.

«Εγώ που χου θέλω να πω στον κόσμο ότι κάθε τι είναι μάθηση και κάθε μάθηση είναι συναίσθημα και αλλαγή, και όλοι αλλάζουν και και και...»

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή τα πράγματα. Γιατί η ιστορία των πραγμάτων έχει μεγάλη σημασία για το τι τελικά γίνεται τώρα.

Μικρό παιδί (όχι και πολύ μικρό) όλοι μου έλεγαν ότι θα γινόμουν μιας πρώτης τάξεως δασκάλα, ή καθηγήτρια, ή κάτι ανάλογο, τέλος πάντων. Εγώ αυτή τη σκέψη δεν την άντεχα. Την ένιωθα βάρος. Ήταν γιατί ο μπαμπάς μου που είναι χρόνια καθηγητής, που αγαπά τη δουλειά του και δουλεύει σκληρά για τους μαθητές και με τους μαθητές; Ήταν που την έβρισκά σα δουλειά δύσκολη και την φοβόμουν; Ήταν που είχα διαβάσει κάπου ότι «το να πιστεύεις ότι μπορείς να διδάξεις σε κάποιον άνθρωπο οτιδήποτε είναι αλαζονεία» (ο Μπρεχτ νομίζω το έχει πει, αλλά δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά); Κατά βάθος το πίστευα αυτό, αν και μου φαινόταν άδικο για τους δασκάλους μου.

Και ήρθαν έτσι τα πράγματα, που όσο και αν προσπάθησαν να αποφύγω το δασκαλίκι δεν τα κατάφερα. Και να ‘μαι τώρα. Όχι δασκάλα, όχι καθηγήτρια, αλλά εκπαιδεύτρια ενηλίκων! Άκου τίτλος! Εκπαιδεύτρια ενηλίκων! (όπως εκπαιδεύτρια σκύλων!). Όμως βλέπω τη μάθηση αλλιώς. Πολύ με έχει βοηθήσει η ανθρωπιστική προσέγγιση και πραγματικά βρίσκω ανακούφιση στις ιδέες του Carl Rogers. Αλλά μ’ αρέσει και η κοινωνική διάσταση, που δίνει ο Jarvis, και ο Mezirow και ο Boud και άλλοι πολλοί. Τη γνώση λοιπόν δεν την έχω εγώ, αλλά οι «μαθητές» μου. Οι εμπειρίες τους, σε προσωπικό και επαγγελματικό τομέα, είναι αρκετές για να έχουν τη γνώση. Το θέμα είναι αν μπορούν αυτό να το δουν και να το αξιοποιήσουν. Και μάλιστα δημιουργικά. Είμαι λοιπόν εκεί για να κάνω τη μύγα του Σωκράτη. Να τους φέρω σε επαφή με τη γνώση τους. Να ανακαλύψουν μέρος του εαυτού τους που δεν έχουν ψάξει, δυνατότητες που έχουν και αδυναμίες που έχουν. Το βλέπω λίγο ψυχαναλυτικά και συμβουλευτικά. Όχι όμως καθοδηγητικά. Δεν μου αρέσει να δείχνω εγώ το δρόμο. Γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένας δρόμος κατάλληλος για όλους. Πιστεύω όμως ότι όλοι οφείλουμε να ψάξουμε το δρόμο που μας πάει καλύτερα για να είμαστε καλύτερα. Εμείς και οι γύρω μας.

Όταν μαθαίνεις κάτι υπάρχουν δύο διαφορετικά επίπεδα. Ένα το επίπεδο του έργου, το αντικείμενο, αυτό που θέλεις να μάθεις. Το άλλο επίπεδο είναι το συναισθηματικό. Συνήθως, από μια ηλικία και μετά για να μάθουμε κάτι καινούριο πρέπει να ακυρώσουμε ή να μεταβάλλουμε κάτι παλιότερο. Κάτι που ως τώρα λειτουργούσε και είχαμε δεθεί με αυτό. Για να περάσουμε λοιπόν στο επίπεδο του έργου πρέπει πρώτα να περάσουμε από το συναισθηματικό επίπεδο. Να μπορέσουμε να δεχτούμε την αλλαγή συναισθηματικά και να την αγαπήσουμε…. Αλλιώς δεν έχουμε ελπίδα. Γι’ αυτό η μάθηση πρέπει πρώτα να είναι παιχνίδι και χαρά, για να την εμπιστευτούμε, και μετά να μας δίνει την ευκαιρία να πονέσουμε μαλακά. Για να αποχαιρετίσουμε το παλιό και να καλωσορίσουμε το νέο.

Και είναι τόσο ωραίο και τόσο σημαντικό να αλλάζουμε. Κατά καιρούς πονάει και φέρνει μπόρες και χιονιά! Αλλά μετά βγαίνει και το ουράνιο τόξο και ανοίγει ο ουρανός. Δεν τα λέω αυτά εκ του ασφαλούς, έχω περάσει αλλαγές που πόνεσαν και δεν της ζήτησα εγώ, και βλέπω και άλλες στον ορίζοντα. Καθώς όλα αλλάζουν γύρω μας δεν μπορούμε να μένουμε εμείς σταθεροί και αμετάβλητοι. Μα αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μας παίρνει το ρεύμα. Αντίθετα να αναπτυσσόμαστε προς τις κατευθύνσεις που εμείς εντοπίζουμε. Να γινόμαστε αυτό που θέλουμε να είμαστε. Να έχουμε ένα στόχο και να κοιτάμε προς τα εκεί. Να διαμορφώνουμε εμείς το παρόν μας. Να σχεδιάζουμε εμείς τη ζωή μας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σχέδιο αυτό μένει αμετάβλητο! Μα να ναι το δικό μας!

Τελικά η μάθηση είναι αλλαγή, και η ζωή επίσης! Αξίζει να την αγαπήσουμε (την αλλαγή)!

1 Comments:

  • Κοίτα να δεις... για να μην μπερδευτούμε. Ο εκπαιδευτής δεν σημαίνει ότι δεν έχει γνώση. Έχει και μπόλικη μάλιστα, ή τουλάχιστον θα πρέπει να φροντίσει να έχει μπόλικη, για να σταθεί ως οδηγός μιας εκπαιδευόμενης ομάδας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πληρώνομαι από τη ριμαδοεταιρεία μας. Να ψάχνω και να εντοπίζω τις καλύτερες γνώσεις, τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές ιδέες για τους συναδέλφους μου. Το θέμα είναι, ειδικά όταν απευθυνόμαστε σε ενήλικους, ότι η μάθηση είναι τόσο αποτελεσματικότερη όσο ένας εκπαιδευτής μπορεί να την βγάλει από μέσα μας και μπορεί να τη συνδέσει με το είναι μας. Μπορεί να ακούγετε περίεργη ως ιδέα, και σίγουρα δύσκολη πρακτική για να την εφαρμόσει κάποιος αλλά αξίζει και έχει αποτελέσματα. Είναι αυτό που λέμε βιωματική μάθηση. Να μπορείς να μαθαίνεις δηλαδή αξιοποιώντας τα βιώματά σου. Σε μια τέτοια περίπτωση ο εκπαιδευτής πέρα από τη γνώση για το αντικείμενό του πρέπει να ξέρει και πολλά πράγματα από ψυχολογία, αξιοποίηση και διεργασία ομάδας, διακινδύνευση, διαχείριση κρίσης κλπ κλπ
    Έχεις δίκιο ότι για να πιστέψω σε αυτό από κάπου το έχω μάθει και εγώ, αλλά δεν το έχω μάθει με τον κλασικό τρόπο. Το έχω βιώσει στην πράξη. Μου έχουν δείξει πως οποιοδήποτε θέμα, για το οποίο οι εκπαιδευόμενοι μπορεί να μην έχουν την παραμικρή γνώση και ιδέα, μπορεί να γίνει συμμετοχικά. Το έζησα, συμμετείχα και εγώ σε αυτό και έμαθα πως μπορείς να κάνεις μάθημα σε μια ομάδα για την ιρλανδική παραδοσιακή μουσική, χωρίς να έχουν κάποια σχέση με αυτή.
    Δεν σημαίνει ότι ο εκπαιδευτής δεν έχει γνώση να δώσει, απλά δεν έχει μόνο αυτός γνώση, δεν αγνοεί και αδιαφορεί για τη γνώση της ομάδας και την αξιοποιεί όσο περισσότερο μπορεί, αν θέλει να βοηθήσει την ομάδα να μάθει κάτι καινούριο.
    Αν έχεις χρόνο μέσα στο Φεβρουάριο έλα να παρακολουθήσεις μια Επικοινωνία και θα το δεις.
    Για να πιστεύω τόσο σε αυτό βέβαια έχω ρίξει πολύ διάβασμα, έχω παρακολουθήσει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα με εναλλακτικές τεχνικές και συνεχίζω να το κάνω. Πιστεύω όμως πως είναι ο καλύτερος τρόπος να εκπαιδεύει κανείς. Έχοντας σαν βασικές αρχές την αποδοχή του άλλου, την απόρριψη της σχέσης εξουσίας και τη συνεργατική δουλειά. Μέχρι αύριο θα σου δώσω και ένα url από τα πιο βιωματικά που ίσως σε βοηθήσει να δεις τι εννοώ.
    και το ψάξιμο συνεχίζεται.... απολαυστικά αιωνίως....

    By Blogger carpediem, at 3:21 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home